České plasty

Podolí 6, Přerov, CZ - EU, tel./fax: +420 581 208 331

Rychlý kontakt: 724 190 536

detailně

přihlašení | registrace
ÚvodŠňůry na prádlo INTRISJak snadno zjistíte kvalitu šňůry na prádlo

Jak snadno zjistíte kvalitu šňůry na prádlo

Rozeznat kvalitu šňůry na prádlo není problém - pokud víme jak

 
Každá šňůra na prádlo sestává ze dvou složek:
1/ nosné jádro šňůry - tzv. lanko
2/ opláštění šňůry
 

Nosné jádro šňůry

 
Nosné jádro šňůry je to, co určuje nosnost šňůry, tj. její pevnost proti přetržení. Bývá zpravidla tvořeno vláknovým materiálem nebo ocelovými dráty, případně jejich kombinací.
Aby bylo možno pravdivě označit jádro šňůry jako lanko, musí být pramence, které jej tvoří, navzájem splétané. Čím je zákrut hustší a zataženější, tím je lanko pevnější. Zároveň ovšem pevnost lanka zásadně ovlivňují pevnostní vlastnosti samotného materiálu, z kterého je lanko vyrobeno.
 
Nejběžnější používané materiály:
 
Vláknový materiál
polypropylen - nepříliš pevný, má snahu se protahovat, zejména je-li zahřátý. V chladu křehne. Nejčastěji se používá multifilament, který může být zákrutovaný nebo dokonce bez zákrutu (tím se snižuje spotřeba materálu při výrobě šňůry). Pozná se jednoduše tak, že se roztáhne do stran a vypadá podobně jako síťka. Někdy je dokonce používána pouhá nezákrutovaná příze - po stažení kousku opláštění se jádro samo roztřepí na jednotlivá tenounká vlána.
Samotný polypropylen se pozná tzv. hořlavou zkouškou - jedná se o vysoce hořlavý materiál, který při hoření odkapává a jeho kouř je zřetelně cítit parafinovou vůní (stejnou vůni ucítíte, kdež sfouknete parafinovou svíčku).
Šňůry vyrobené z tohoto materiálu se vyznačují velmi nízkou nosností
polyamid - pevný a velmi odolný materiál s minimálním prodlužováním, zejména pak u vláken vysoce dloužených při výrobě. Běžně je ozačován názvem Silon (jedná se o jednu z obchodních značek pro polyamid obdobně jako např. Nylon). Opět se lze setkat s výztužemi tvořenými nezákrutovanýmy velmi tenkými vlákny, taženými spolu rovnoběžně. Nosnost takovéto šňůry je již výrazně vyšší, ale označení takovéto šňůry jako "šňůra se silonovým lankem" není pravdivé. Opravdu dobrou nosnost mají šňůry vyrobené ze skaných zákrutovaných polyamidových vláken s vysokou hodnotou dtex.
Polyamid se také jednoduše určuje hořlavou zkouškou - je nehořlavý, samozhášlivý a jeho kouř je cítit po připálené rohovině (zapáchá podobně jako připálené vlasy).
Drátový materiál
jedná se jádra vyrobená z ocelových drátů různé jakosti, tloušťky a pevnosti. Dráty mohou být z nízkopevnostích (tzv. kartáčnických) ocelí NT nebo z vysokopevnostních (tzv. kordových) ocelí HT. Rozdíl v únosnosti (a ceně) těchto drátů je značný. Lze se setkat se šňůrami, kde výztuž je tvořena několika nesplétanými dráty, taženými souběžně vedle sebe. Dokonce někdy bývají i zubovitě tvarovány, takže pohledově vyvolávají mylný dojem splétaného lanka. Ale i u splétaných lanek bývají velké rozdíly co do počtu a tloušťky drátů, tak co do hustoty a zataženosti zákrutování drátů. To má velký vliv jak na pevnost šňůry, tak i na její životnost. Šňůra má snahu působit jako kapilára, takže lanka s nízkou hustotou a zatažeností zákrutů umožňují vzlínat vodě vnitřkem šňůry do značně dlouhé vzdálenosti a snadno prokorodují. Opět platí - označení jako "šňůra s ocelovým lankem" je pravdivé pouze tehdy, obsahuje-li šňůra výlučně ocelové dráty, které jsou navíc viditelně zákrutové.
 

Opláštění šňůry

 
Opláštění šňůry má vliv na délku doby ochrany nosného jádra před vlivy počasí a mechanickým poškozením. Samotná tloušťka opláštění má na nosnost šňůry zcela minimální vliv.
 
Nejběžněji používané materiály:
 
polyetylen (LDPE) - málo odolný vůči UV záření a oxidační degeneraci, nehouževnatý a snadno mechnicky poškoditelný. Šňůry s tímto potahem se vyznačují velmi krátkou dobou životnosti
měkčené PVC - houževnatý materiál, dobře odolný mechanickému poškození i atmosférickým vlivům. Šňůry potažené tímto materiálem, za předpokladu kvalitního nosného jádra, mají dlouhou životnost. Použití průhledného PVC navíc umožňuje spotřebiteli pohledem zjistit jaké nosné jádro šňůra má a zda je skutečně zákrutováno.
 
Nejjednušší zkouškou je cca 5 cm od okraje šňůry obříznout plastový potah a poptáhnout ho o cca 3 cm - zcela zřetelně uvidíte z čeho doopravdy je nosné jádro vyrobeno a zda a jak moc je zákrutováno.
Nejlevnější šňůra je ta, která má nejnižší pořizovací náklady na jeden den používání.

 

Nenalezeny žádné záznamy

 

 
Novinky
Kontakt

Provozovatel:

Ing. Jiřina Fládrová - České plasty

IČO: 44781580

DIČ: CZ6751181558

Sídlo firmy:

Dr. Beneše 997
763 61 Napajedla

Provozovna - výdejní místo

Prusinky 1260
763 61 Napajedla

E-mail: info@ceskeplasty.cz

Telefon: +420-724190536

Uváděné zasílací náklady platí pouze pro zásilky na území ČR.

Zasílací náklady pro zásilky do zahraničí včetně SR se stanovují dle ceníků zasílatelů pro zahraniční zásilky.

České plasty - Czech Republic, e-mail: info@ceskeplasty.cz
Provozováno CMS / E-shop (c)2023 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies